Groep vrouwen De Evenaar

De Evenaar

Korte beschrijving

Hoe kan De Evenaar helpen?

Hoe gaat het bij De Evenaar?

De Evenaar biedt hulp aan mensen van buitenlandse afkomst bij wie psychische problemen zich vermengen met transculturele aspecten. Mensen uit deze landen hebben vaak veel meegemaakt, zoals ernstig geweld door (burger)oorlogen, onderdrukking, discriminatie, etnische zuiveringen of ontvoeringen en martelingen. Ook gebeurt het dat iemand tegen stressvolle situaties aanloopt in Nederland.

De intake bestaat uit een gesprek met een psycholoog en een psychiater, een cultureel interview met een cultureel antropoloog en het afnemen van vragenlijsten. Deze antropoloog is goed op de hoogte van de gebruiken van verschillende culturen en kan zich daarom goed inleven.

Er zijn verschillende behandelvormen binnen De Evenaar. Bij een behandeling op de polikliniek komt iemand een keer per week langs voor een gesprek met een therapeut. Bij de dagbehandeling komt iemand twee keer in de week een hele dag bij ons langs. De meeste mensen krijgen poliklinische zorg.

We richten ons in het begin vooral op het verminderen van klachten en het verbeteren van het contact met en vertrouwen in de mensen uit de directe omgeving. Het einddoel is dat iemand minder klachten heeft en kan omgaan met zijn/haar gevoelens en de situatie.

Cliënten, familie en hulpverleners hebben elkaar nodig. Een goede samenwerking met de familie heeft een positief effect op de behandeling. Daarom werken wij waar mogelijk graag samen met familie aan het verbeteren van de situatie van de cliënt.

Partners en familieleden van mensen met psychische problemen kunnen bij GGZ Drenthe terecht voor steun. Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd waar u voorlichting kunt krijgen en vragen kunt stellen. Voor informatie, advies en ondersteuning staat ook onze familievertrouwenspersoon voor u klaar.

Nadat u een cliënt heeft aangemeld, ontvangt de cliënt zo snel mogelijk een uitnodiging voor een eerste bezoek aan De Evenaar. Tijdens de intake wordt gekeken welke problemen er zijn. Aan de hand hiervan wordt samen met de cliënt een behandelplan opgesteld. Hierin staat vastgelegd wat het doel is van de behandeling en hoe deze eruit zal zien. Als het aanbod van De Evenaar niet aansluit bij de hulpvraag van de cliënt, wordt deze terugverwezen naar de verwijzer met daarbij, indien mogelijk, adviezen voor verder beleid.

Actueel

Nieuws

dinsdag 20 december 2016
Het tijdschrift Transcultural Psychiatry heeft een artikel gepubliceerd over het onderzoek van onderzoeker en cultureel antropoloog Simon Groen van de Evenaar in Beilen. Het artikel “Implementation of the Cultural Formulation through a newly developed Brief Cultural Interview: Pilot data from the Netherlands” staat op de website van het tijdschrift en is het eerste artikel in ...

Agenda

woensdag 1 maart 2017

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Noord Nederland De Evenaar organiseert een netwerkmiddag om kennis te maken met het team en de behandelactiviteiten in Leeuwarden.

Het team geeft onder andere uitleg over de werkwijze, het behandelprogramma van de polikliniek en de dagbehandeling (nu nog alleen in Beilen) en post-traumatische problematiek. Verder gaat het deze middag over drie behandelmethodes die worden toegepast binnen De Evenaar, namelijk Narratieve Exposure Therapie, Hartcoherentie en Psychomotorische therapie (PMT).

Deelnemers kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld werkwijze, mogelijkheden tot contact en aanmeldingen. En kennismaken met hulpverleners die in Leeuwarden werken.

Aanmelden
Aanmelden voor 24 februari 2017 via e-mail naar Jolanda Grootendorst. Graag de volgende punten vermelden in de mail:

– Naam
– Functie
– Werkplek
– Hoeveel personen
Indien u op voorhand al vragen/opmerkingen heeft dan kunt u die in de mail meesturen.

Een vraag stellen aan De Evenaar

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag
  • Vul de naam in waar we u mee mogen aanspreken.
  • Dit adres wordt alleen gebruikt om het antwoord naar te versturen.
  • Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.

    * Deze velden zijn verplicht

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met
De Evenaar  (0593) 53 58 42

naar boven