Over GGZ Drenthe 3 generaties

Ervaringsdeskundigen

Iemand die zelf in behandeling is geweest
Bij GGZ Drenthe werkt een aantal ervaringsdeskundigen. Daarnaast lopen er mensen stage. De coördinerende ervaringsdeskundige van GGZ Drenthe is Agnes van Everdingen.

Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf in behandeling is geweest -of nog is- bij een ggz-instelling. Hij of zij weet dus wat het is om psychische problemen te hebben. Ervaringsdeskundigen hebben een opleiding gevolgd waarin ze hebben geleerd hoe ze deze ervaring kunnen inzetten om ook anderen te helpen met het oplossen van hun problemen. Ervaringsdeskundigen worden ook wel ervaringswerker genoemd.

Extra hulp
Last hebben van een psychisch probleem kan zwaar zijn. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om hier mee om te gaan. Of ze voelen zich onbegrepen. Een ervaringsdeskundige biedt cliënten extra ondersteuning bij hun herstel. Hij of zij kan zich door zijn of haar ervaring goed inleven in de problematiek. Daardoor voelen cliënten zich gesteund. Dit vertrouwen helpt mensen bij het versterken van hun eigen kracht.

Kennis en ervaring
De ervaringsdeskundige en de behandelaar delen hun kennis en ervaring om zo tot een betere behandeling te komen. Daarnaast is de ervaringsdeskundige een bemiddelaar tussen cliënt en behandelaar. Wanneer de cliënt het gevoel heeft dat de behandelaar hem of haar niet goed begrijpt, dan probeert de ervaringsdeskundige een oplossing te vinden. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar. Het is voor de cliënt fijn om een bondgenoot te hebben die zijn of haar problemen vanuit ervaring herkent en begrijpt.

Activiteiten De HOECsteen
De HOECsteen (Herstel Ondersteunend Educatie Centrum) is een kweekvijver voor onderlinge steun en kennisuitwisseling over ervaringsdeskundigheid. De HOECsteen organiseert regelmatig activiteiten.

Ervaringsdeskundigen helpen mee met verschillende projecten. Vaak gaat het hierbij om het geven van voorlichting en het begeleiden van cliënten.

 

Een vraag stellen aan de HOECsteen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag
  • Vul de naam in waar we u mee mogen aanspreken.
  • Dit adres wordt alleen gebruikt om het antwoord naar te versturen.
  • Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.

    * Deze velden zijn verplicht

naar boven